Tips ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Solliciteren met lef!
Hoe zorg je ervoor dat juist jij die leuke baan krijgt? Hoe vind je een baan die écht bij jou past? Volg de online kennisbron 'solliciteren met lef' en jij bent degene die er met de baan vandoor gaat. De kennisbron open je via deze link.

De volgende tips kunnen jou ook helpen ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek:

 • Bereid je goed voor
  Door je goed voor te bereiden op je gesprek zul je al snel minder nerveus zijn, en kom je ook zelfverzekerd en ontspannen over. Bedenk van te voren goed wat je wilt bereiken met de functie en wat je zo leuk vindt. En bedenk ook waarom je deze afdeling interessant vindt.
 • Ken je sterke en ontwikkelpunten
  Vaak wordt er in een sollicitatiegesprek aan je gevraagd of je een voorbeeld kan noemen waarin een kwaliteit van jou naar voren kwam. Zorg dat je per goede eigenschap minstens één voorbeeld hebt waaruit blijkt dat je, bijvoorbeeld, ook echt een goede organisator bent.
 • Stel je vragen
  Door tijdens het sollicitatiegesprek een aantal goede vragen te stellen, laat je zien dat je je in de afdeling en de functie hebt verdiept en dat je enthousiast bent.
   
 • Jezelf positioneren
  In een sollicitatiegesprek moet je jezelf van je beste kant laten zien. Bepaal vooraf welke indruk jij wilt maken. Iedere mens heeft verschillende goede eigenschappen. De kunst is om het accent te leggen op dié goede eigenschappen die relevant zijn voor de functie.
 • Wees enthousiast, durf ook open te zijn
  Wees enthousiast en zelfverzekerd tijdens het gesprek, maar durf ook kwetsbaar te zijn. Iedereen heeft ontwikkelpunten en het is krachtig om deze van jezelf te weten. Bedenk wat je nodig hebt van collega’s of leidinggevende om je verder te kunnen ontwikkelen, maar zeker ook wat je zelf eraan gaat doen (eigen rol).
Powered by Emply