Tips voor een goed cv

Je curriculum vitae (cv) vertelt wie je bent en wat je kunt. Je cv bevat uitsluitend feiten: alle relevante werkervaringen, opleidingen, vaardigheden en kwaliteiten moeten uit je cv naar voren komen. In je cv leg je de nadruk op de elementen die voor de functie van belang zijn. Bovendien zorg je ervoor dat je jezelf verkoopt in je cv. De uitdaging is dat kort, bondig en overzichtelijk te doen.

Tips

 • Tip 1: Scan de vacature. Waar draait het om in de vacature? Welke zaken geef je extra aandacht in je cv en welke minder? Dat is voor elke vacature verschillend. Pas daarom bij iedere sollicitatie je cv aan.
   
 • Tip 2: Wees niet te bescheiden, maar overdrijf ook niet: op een sollicitatiegesprek kan je vragen verwachten over wat je in het cv beschreven hebt.
   
 • Tip 3: Maak geen schrijf- of spelfouten, laat indien mogelijk nog iemand je cv nakijken.
   
 • Tip 4: Zorg voor een overzichtelijke lay-out met hetzelfde lettertype als in je sollicitatiebrief. Het oog wil ook wat. En wat houdt een strakke vormgeving dan in? Dat is in ieder geval een vormgeving met veel witregels, opsommingen en korte zinnen.
   
 • Tip 5: Vermijd gaten in je cv. Zorg dat zaken op elkaar aansluiten of vermeld wat je tussen twee banen hebt gedaan (bijvoorbeeld fulltime ouderschap).
   
 • Tip 6: Schrap. Probeer je cv te beperken tot maximaal twee A4-tjes. Laat alles wat overbodig is achterwege, zodat er focus komt op dat wat er toe doet. Het klinkt zo simpel als tip, maar schrappen kan het verschil maken tussen een uitnodiging en een afwijzing.
Powered by Emply