Ontdek je kernkwaliteiten

Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten in kaart te brengen. Het invullen van het kernkwadrant kan je hierbij helpen. 

Kernkwaliteit
is een specifieke kracht van een persoon, iets wat vaak als vanzelfsprekend wordt ervaren. Een kernkwaliteit is altijd als potentieel aanwezig. Je kunt het niet zomaar aan- of uitzetten.

Valkuil
Kwaliteiten kunnen ook valkuilen zijn. Deze kwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet, het is teveel van het goede. Een kwaliteit wordt als het ware overschaduwd door de negatieve effecten van het teveel inzetten van de kwaliteit. Iemands kracht wordt daardoor iemands zwakte.

Allergie
Valkuilen van een ander zijn jouw allergieën. Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo'n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die zichzelf continu op de borst kloppen.

Uitdaging
Achter deze allergieën schuilen weer uitdagingen. Die vervelende eigenschap van de ander is natuurlijk ook een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze allergie ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd. Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam of geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent. Je kunt dus veel leren van de mensen aan wie je je het meest ergert!

Hoe kun je de kernkwadranten voor jezelf opstellen? Je kan op verschillende manieren starten:

  • Begin met het inventariseren van je sterke punten en werk deze uit via de valkuil, de uitdaging en de allergie, zoals in het voorbeeld.
  • Begin met je uitdagingen, redeneer terug naar je valkuil en herken de kwaliteit die erachter zit. Een mooie methode om te gebruiken als voorbereiding op je jaargesprek.
  • Vraag vrienden, familie of collega´s naar je valkuilen. Ze weten er vast wel een aantal op te noemen. Werk terug van valkuil naar kwaliteit en ontdek vervolgens jouw uitdagingen en allergieën.
  • Stoor je je mateloos aan die collega? Kijk ook eens naar de kwaliteit die erachter zit en wat je ervan kunt leren. Daarmee kun je ook een uitdaging, valkuil en kwaliteit bij jezelf ontdekken. Het is een aanrader om eens samen met je collega´s kernkwadranten op te stellen en openlijk allergieën te bespreken. Zo kun je de samenwerking verbeteren.

Het kernkwadrant kun je hier downloaden.

Powered by Emply